”Arkkitehtuurissa ei ole kyse sanoista. Siinä on kyse kyynelistä”1, arkkitehti Philip Johnson sanoi. Hän itki nähdessään Bilbaon Guggenheim-museon kimaltavat ja kaarevat linjat ensimmäistä kertaa. Kauniiden rakennusten aiheuttamat tunnereaktiot voivat ylittää henkilökohtaisen tason ja muuttaa kokonaisia yhteisöjä. Maailma muuttuu hieman paremmaksi aina, kun rakennus näyttää hyvältä ulkopuolelta ja tuntuu hyvältä sisäpuolella.
Bilbao on hyvä esimerkki. Museon arvioitiin kasvattaneen Baskimaan bruttokansantuotetta 2,4 miljardilla eurolla vain viisi vuotta rakennuksen valmistumisen jälkeen.2 Rappeutumisvaarassa ollut kaupunki muuttui kulttuurikohteeksi.
ROCKWOOL-konsernin hiljattain toteuttaman kyselyn vastaajista 73 % uskoi kauniin arkkitehtuurin parantavat yhteisön dynamiikkaa.3 Muut tutkimukset tarjoavat vakuuttavia näyttöjä rakennusten estetiikan tärkeydestä. Commission for Architecture and the Built Environment -arkkitehtuurikomission mukaan 85 % ihmisistä uskoo arkkitehtuurin vaikuttavan heihin ja 81 % on kiinnostunut sekä rakennusten ulkomuodosta että vaikutuksista.4
Rakennusmateriaalit ovat vaikuttaneet asuinympäristöihin kautta aikojen, aina kivilinnojen ja kirkkojen mahtipontisuudesta ja arvokkuudesta hyvin eristettyjen puurakennusten lämpöön ja kotoisuuteen.
Nykyään arkkitehdeillä on käytössään runsas valikoima äärimmäisen tehokkaita materiaaleja, joten rakennukset voivat olla ulkopuolelta radikaaleja ja näyttäviä ja samaan aikaan todella mukavia ja turvallisia sisäpuolelta.
1: Fast Company, "Why Our Brains Love Curvy Architecture"
2: The Guardian, "Bilbao mayor wins award for transforming declining city"
3: ROCKWOOL, Modern Life Google Survey, 20. helmikuuta 2017
4: Streets of Shame, 2002, CABE Commission for Architecture and the Built Environment
#ThisFutureRocks
ROCKWOOL-konsernin kestävän kehityksen raportti
Ota meihin yhteyttä
Haluatko kuulla lisää akustiikasta, sisäilmastosta, trendeistä, kestävyydestä rakennusalalla vai onko sinulla tietty projekti ja tarvitset neuvoja? Ota meihin yhteyttä.