Globaali akustiikkalähettiläämme Pascal van Dort keskusteli Anja Dirksin kanssa siitä, mikä hänen mielestään määrää suunnittelun ja rakennusprosessien suunnan tulevaisuudessa. Kyse ei ole enää vain estetiikasta, vaan myös tilojen käyttäjien tarpeiden ymmärtämisestä nyt ja myös tulevaisuudessa.
Anja Dirks on Studio id + -yrityksen omistaja, joka on erikoistunut terveellisten ympäristöjen suunnitteluun ihmisten kokemusten perusteella. Hän keskittyy yhdistämään tutkimukset ja suunnittelun. Anja Dirksin intohimo on rakennusten sisätilojen suunnittelu ja hän pyrkii yhdistämään tutkimukset sisustusarkkitehtuuriin.
Näyttöön perustuva suunnittelu - miten suunnitellaan ihmiskeskeisestä lähtökohdasta?
Remontoinnissa tai uutta rakennusta rakennettaessa on paljon erilaisia näkökulmia, jotka on arvioitava ja otettava huomioon.
Rakennusten käyttäjien, asukkaiden ja sisäympäristön jatkuva vuorovaikutus vaikuttaa työskentelytapaamme. Se vaikuttaa myös siihen miten parannumme ja vaatii optimaalisia olosuhteita, jotka tukevat potilaan toipumista.
Näyttöön perustuva suunnittelu on prosessi, jossa fyysisten ympäristöjen suunnittelussa ja rakentamisessa tehdään luotettavaan tutkimukseen perustuvia päätöksiä. Nämä mahdollistavat ympäristön optimoinnin parhaan mahdollisen tuloksen saavuttamiseksi. Kasvava tietoisuus siitä, miten fyysinen ympäristö vaikuttaa hyvinvointiin ja terveyteen, on luonut enemmän kysyntää ihmiskeskeisille suunnittelulle.[1]
Voitko kertoa, miksi yrityksesi Studio id + suunnittelee terveellisiä ympäristöjä ihmiskokemuksen perusteella?
”Jotkut luottavat designissaan ulkoa jalkakäytävästä heijastuvaan upeaan valoon ja vakuuttavat itsensä siitä, että rakennuksien tulee toimia enemmän kuin vain kilpenä toimistotiloille. Sisustussuunnittelijoina, arkkitehteinä ja rakentajina meidän tulisi nähdä asukkaiden kokemus kokonaisuutena ennen projektin aloittamista, koska työympäristö vaikuttaa heidän terveyteensä ja hyvinvointiinsa.
Sisätilat ovat eniten kulutettu tuotteemme. Suunnittelijamme ymmärtävät koko tilan suunnittelun potentiaalin sekä miten ne vaikuttavat elämäämme ja hyvinvointiimme. Suunnittelussa on otettava huomioon tilan käyttäjien kokemus, jotta oppilaat saavat paremman kokemuksen kouluissa ja sairaaloissa heikossa asemassa olevat voivat tukeutua tiloihin, jotka edistävät nopeampaa paranemista.
Uuden rakennuksen suunnittelussa on noudatettava uusinta työmuotojen tutkimusta, koska olemassa olevan tiedon avulla voimme suunnitella terveellisempiä, turvallisempia ja parempia työympäristöjä. Tavoitteenamme on, että suunnitteluamme testataan.
Muistan erään kokeilun liittyen dementiaan ja sisustukseen. Huoneessa oli erittäin mukava sisustus ja kahdeksan tuolia, mutta huonekalut ja ympäristö olivat tyypillisiä terveydenhuollon tiloja. Tämä hämmensi potilaita, koska he eivät muistaneet, missä istua, koska kaikki näytti samalta. Joten kokeilussa keskityttiin siihen, millainen lohduttava vaikutus tuolilla voi olla dementiaa sairastavien ihmisten kanssa. Asukkaita kehotettiin tuomaan oma tuoli yhteiselle alueelle. Tulokset olivat positiivisia. Potilaat tiesivät missä istua, koska he pystyivät tunnistamaan tuolinsa ja tuntemaan olonsa mukavaksi kyseisessä ympäristössä.
Studio id +:ssä uskomme, että huoneen suunnittelu jatkuu ja tilan toteutuminen ei pysähdy, vaan se elää ja muuttuu. Vuorovaikutus tilan käyttäjien kanssa on sitä, mitä kutsumme ihmiskokemukseksi. Sen on oltava liikkeellepaneva voima jokaiseen tilan elementtiin ja tulevaisuuden sisätilojen suunnitteluun."
Anja Dirks
Vuonna 2010 Anja Dirks perusti Studio id+ -yrityksen keskittyen tutkimuksen ja suunnittelun yhdistämiseen rakennusten fyysisessä sisustuksessa.
Hän johti Professional Association of Dutch Interior Architects -ammattiyhdistyksessä ja toimi neljä vuotta puheenjohtajana European Council of Interior Architects -neuvostossa. Hallituksen kiinteistöyhtiön Atelier Rijksbouwmeesterin projektin "Here Comes The Sun" projektipäällikkönä hän tuo esille muotoilualan innovaatioita.